26-01-2021
Nederland is zeer in trek bij grote geneesmiddelenbedrijven. Uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad (FD) blijkt dat er miljarden worden geïnvesteerd in onder andere productielocaties in ons land.
In het FD wijst algemeen directeur Ben Lucas van MSD op twee belangrijke voordelen van Nederland: ‘Voorspelbaarheid en betrouwbaarheid spelen een grote rol bij de keuze voor Nederland. Dat zijn belangrijke overwegingen bij investeringen die pas na vijf of tien jaar een optimaal rendement opleveren.’
Uitbreiding
MSD investeert miljoenen in hun locaties in Haarlem, Oss en Boxmeer. Maar ook Janssen en Gilead doen een duit in het zakje. Zo breidt Janssen de vaccinfabriek uit en bouwde Gilead via dochterbedrijf Kite een productielocatie voor CAR-T celtherapie in Hoofddorp.
Kennisinfrastructuur
In gesprek met BNR Nieuwsradio benadrukt directeur Gerard Schouw van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) dat ons land ook een sterke kennisinfrastructuur heeft: ‘We hebben veertien universiteiten en acht universitaire medische centra op een relatief klein grondgebied, die ongelofelijk goed kunnen samenwerken met het bedrijfsleven bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.’
EMA
Niet alleen de coronapandemie zorgt voor meer investeringen. Ook de komst van het Europese Medicijnenagentschap (EMA) naar Nederland heeft effect. ‘Bij de hoofdkantoren staat Nederland nu op de kaart,’ verduidelijkt Schouw, die ziet dat de trend al langer gaande is.
Medicijnhub
Hij verwacht dat geneesmiddelenbedrijven meer in Europa gaan investeren. ‘Door de pandemie is de Europese roep om meer productie naar ons continent te halen toegenomen. En wat let ons om die bedrijven naar Nederland te halen?’ De VIG lanceerde daartoe afgelopen zomer al het plan ‘Nederland als medicijnhub.’ Daarin staan acht punten die Nederland tot het medicijnland van Europa kunnen maken.
PDF Grote farmabedrijven investeren miljarden euro’s in Nederland
(Dit artikel is verschenen in Het Financieele Dagblad van 26 januari 2021. Het auteursrecht is voorbehouden aan Het Financieele Dagblad)