``Door COVID-19 ben ik me nog bewuster geworden dat we continu alert moeten te zijn op de ontwikkelingen die er gaande zijn en beter mee kunnen bewegen dan vechten tegen wat er op je pad komt.``
Image
Carel van Vugt
Strategic Healthcare Partner

Ik vind dat de COVID-19 periode nog veel impact heeft en heeft gehad.  Op heel veel vlakken: qua werkloosheid, het uitblijven van behandelingen voor patiënten en de impact op bijvoorbeeld de huizenprijzen. Tegelijkertijd heeft de periode ook veel goeds en positiefs gebracht. Doordat we met z’n allen totaal onverwacht in deze disruptieve positie zijn gebracht, heb ik vaak een gevoel van saamhorigheid ervaren. Bijvoorbeeld tijdens videogesprekken met externe klanten waarbij je merkte dat er indringender en persoonlijker gesprekken gevoerd werden. Terwijl je juist zou verwachten dat er meer afstand zou ontstaan door het voeren van remote gesprekken, blijkt dat de band versterkt vanwege de gezamenlijke beperkingen die je ervaart.

De vanzelfsprekendheid van naar een voetbalwedstrijd of een festival te gaan viel opeens weg. In plaats daarvan werd onze wereld rustiger en veel kleiner. Ik heb de indruk dat we bewuster zijn geworden van wat er echt toe doet in het leven; zoals van betekenis zijn voor elkaar, hoe belangrijk gezondheid is én dat een heleboel andere zaken eigenlijk heel goed te missen zijn (vooral materiele zaken). Dit heeft ook tot gevolg dat sommigen bijvoorbeeld op zoek gaan naar een andere baan te omdat ze zich realiseren dat ze eigenlijk niet gelukkig zijn in hun huidige functie.

Ik ben ongeveer een jaar geleden naar Utrecht verhuisd en de buurt waar ik woon, was mij nog niet heel bekend. Je verwacht anonimiteit en individualisme. Het verraste mij hoe er vanzelf initiatieven ontstonden om bijvoorbeeld boodschappen te doen voor zieke en onthande buurtgenoten of om andere zorgtaken aan te bieden. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt want er zijn genoeg mensen wiens familie en vrienden te ver weg wonen om hulp te kunnen bieden.

Door COVID-19 ben ik me nog bewuster geworden dat we continu alert moeten te zijn op de ontwikkelingen die er gaande zijn en beter mee kunnen bewegen dan vechten tegen wat er op je pad  komt. Dat vraagt om alertheid, flexibiliteit, creativiteit maar ook om verbinding met anderen. Dat kunnen we dus blijkbaar ineens ook heel goed met z’n allen.

Wat mij bij blijft uit de afgelopen periode is dat je met nieuwe technieken de oude waardes beleven;  het beste van twee werelden combineren. Dat geeft deze foto voor mij mooi weer: Het bewaren van mooie herinneringen, het goede van vroeger behouden met de techniek en kennis van nu.  Voor je het weet is je businessmodel “Kodakked”,  maar oude waardes overleven een virus.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in